Grupa AAApetyt

AAApetyt to odpowiedź na niezaspokojony głód pięciu dziewczyn, które połączyła pasja do poznawania, tworzenia i dzielenia się. Ze wspólnej fascynacji lokalnym i świadomym jedzeniem wyłonił się projekt Apetyt na Polskę. Grupę tworzą Ania, Eliza, Iza, Agata oraz Ewa.

Opis członków grupy:

Agata Wróblewska — z wykształcenia inżynier architekt krajobrazu, aktualnie spełniający marzenie o pracy w restauracji. Wielbicielka podróży i odkrywania nowych smaków z nieustającą chęcią rozwoju.

Izabela Płóciennik —organizatorka przyjęć oraz cateringu dla klientów prywatnych i firm. Jej dom jest zawsze otwarty dla gości, których zaskakuje serwowanymi potrawami. Przygoda z gotowaniem szybko zaowocowała pasją do stylizacji i fotografii kulinarnej. optima-gotowanie

Eliza Brzozowska — miłośniczka wypieków i foodstylingu. Z ciekawością dziecka nieustannie odkrywa nowe obszary kulinarnego świata. Uwielbia łączyć naturę z jedzeniem i powracać do tradycyjnych receptur. Niezaprzeczalna foodie i hedonistka. Blondbabeczka

Anna Petryna — hedonistyczna marzycielka, odnajdująca równowagę w kuchni. Ciekawa ludzi, smaków i żądna nowych doświadczeń. Kulinarnie rozrzutna, oszczędna w słowach, lubiąca porządek, nie lubiąca sprzątać. Autorka bloga kulinarnego Słodki Kompromis, magicznego pomostu pomiędzy marzeniami, a rzeczywistością. slodki-kompromis

Ewa Eliasiewicz Skoberla — kobieta wszechstronnie zainteresowana światem. Lubi czytać i rozmawiać z ludźmi. Ceni i szanuje wolność, pasję i przyjaciół. Wielbicielka czerwonego wina.

Obszar eksploracji: Kulinarny folklor

Wraz z ciągłą eskalacją produkcji wszelkiego rodzaju półproduktów zanika prawdziwa geneza wielu codziennych pokarmów, a wraz z nią świadomość tego, co spożywamy i dlaczego. Korzystając z dóbr, które oferuje współczesny przemysł, skupiamy się na ‚szybko’ i ‚wygodnie’, zamiast na ‚świadomie’ i ‚zdrowo’. Niewiele osób zna prawdziwy smak domowego sera, masła, konfitury czy chleba na zakwasie, a w przedszkolach coraz częściej słyszy się, że mleko pochodzi z kartonu.

Przemysł, serwujący nam owoce i warzywa poza sezonem oraz faszerujący konserwantami przewożone z drugiego końca świata artykuły, rujnuje nie tylko nasze zdrowie ale również gospodarkę, dyskryminując miejscowych producentów. Pojęcie kulinarnego folkloru wiąże się z unikatowymi wartościami, których nie odnajdziemy w globalnej wiosce.

Grono osób szukających na własną rękę pierwotnych smaków stale się powiększa. Wciąż jednak jest to domena przede wszystkim kulinarnych koneserów. Zawyżone ceny lokalnych artykułów na miejskich eko jarmarkach skutkują niechęcią przeciętnych Kowalskich, którzy wolą sięgnąć po tanie produkty z supermarketów. Z każdym kolejnym pokoleniem smaki swojskich wyrobów  zanikają, a społeczeństwo opiera się na wychowankach restauracji McDonald’s.

Apetyt na wszystko

Projekt Apetyt na Polskę zakłada krzewienie nie tylko ciekawości kulinarnej, ale ciekawości w ogóle. Poprzez organizację kulinarnych  wypraw, odkrywanie nowych miejsc, smaków, ludzi i umiejętności, projekt ma intrygować i zachęcać do świadomego obcowania z kulinarnym dziedzictwem. Idea wspiera również rozwój lokalnej agroturystyki, która jest nieodłączną częścią regionalnej kultury.

Apetyt na Polskę jest skierowany do młodych odbiorców, którzy wciąż jeszcze kształtują swój smak. Koncept ma ułatwiać spotkanie zarówno z regionalnym produktem, jak i z jego wytwórcą oraz procesem przygotowania, na przykład poprzez warsztaty kulinarne. Zaczynając od najmłodszych kilkuletnich odkrywców, poprzez młodych uczniów szkół gastronomicznych projekt ma wzbudzać apetyt na poznawanie, doznawanie i odtwarzanie smaku regionu.