Grupa S.O.S

Projekt S.O.S to nasza odpowiedź na wołanie o pomoc ludzi, którzy lubią gotować, lecz nie chcą tracić czasu w sklepowych kolejkach, marnować niewykorzystanego jedzenia, którzy nie lubią obierania, skrobania, odważania i potrzebują gotowych pomysłów na posiłki opisanych krok po kroku.

S.O.S ugotuj to sam! to koncept przedsiębiorstwa gastronomicznego łączącego w sobie cechy firmy cateringowej, dietetycznej i warsztatowej. Pomysł wpisuje się w ideę „meal-kit delivery”. Klient wybiera wśród propozycji na stronie internetowej danie, na które ma ochotę, zamawia je online i otrzymuje box z już odmierzonymi i starannie zapakowanymi składnikami wraz ze sprawdzonym przepisem, jak przygotować potrawę. Do informacji konsumenta dołączamy wykaz składników odżywczych i kalorii, informację o alergenach oraz wartość indeksu glikemicznego potrawy.

To, co wyróżnia firmę S.O.S jest gwarancja, że wszystkie surowce, które dostarczamy do przygotowania dań są bezglutenowe, sezonowe, z lokalnych upraw, a jeśli zagraniczne – to tylko fair trade. W ofercie coś pysznego znajdą dla siebie zarówno weganie, jak i miłośnicy mięsa. Naszymi klientami mogą zostać osoby chore na celiakię lub cukrzycę oraz wszyscy świadomi konsumenci, którzy chcą wiedzieć, co wkładają do garnka.


Grupę S.O.S tworzą cztery pełne pasji do gotowania dziewczyny. Cztery różne spojrzenia na kuchnię, cztery źródła inspiracji, cztery poglądy na to, co zdrowe i ciekawe daje wyjątkową mieszankę pomysłów, z których zrodziła się idea S.O.S.

Alina Bednarz – obecnie mieszka w Poznaniu, gdzie studiuje w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii. Pochodzi z małej miejscowości, jej życie związane jest z domową produkcją twarogów, masła i wędlin, które tworzy wraz z rodziną. W kuchni lubi eksperymentować. Uważa, że przepisy są po to, aby je urozmaicać.

Patrycja Krawczyk – studentka Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, prowadząca blog kulinarny z przepisami bezglutenowymi. Maniaczka koncertów, dzień bez muzyki to dla niej dzień stracony. Lubi dobre kino oraz spotkania ze znajomymi, którym towarzyszy smaczna kuchnia.

Klaudia Ostafin-Chudoba – krakowianka, z zawodu analityk biznesowy w projektach e-commerce oraz Digital IT. Pasjonatka świeżo wyciskanych soków i diet zdrowotnych. Fanka doktora J. Fuhrmana i J. Crossa. W kuchni stawia na posiłki, które karmią wszystkie zmysły. Zwolenniczka holistycznego podejścia do życia poprzez łączenie odpowiedniej diety, treningu i rozwoju duchowego.

Paulina Sikora – z wykształcenia technolog żywności, zawodowo zajmuje się produkcją kisieli, budyni i galaretek. Trochę romantyczka, czasami  księżniczka, kulinarna podróżniczka, dla bliskich żywieniowa przewodniczka. Jej teoria na dietę idealną – Paleo-Vegan (Pegan) wg Marka Hymana.