Projekt S.O.S to nasza odpowiedź na wołanie o pomoc ludzi, którzy lubią gotować, lecz nie chcą tracić czasu w sklepowych kolejkach, marnować niewykorzystanego jedzenia, którzy nie lubią obierania, skrobania, odważania i potrzebują gotowych pomysłów na posiłki opisanych krok po kroku.
—
S.O.S ugotuj to sam! to koncept przedsiębiorstwa gastronomicznego łączącego w sobie cechy firmy cateringowej, dietetycznej i warsztatowej. Pomysł wpisuje się w ideę „meal-kit delivery”. Klient wybiera wśród propozycji na stronie internetowej danie, na które ma ochotę, zamawia je online i otrzymuje box z już odmierzonymi i starannie zapakowanymi składnikami wraz ze sprawdzonym przepisem, jak przygotować potrawę. Do informacji konsumenta dołączamy wykaz składników odżywczych i kalorii, informację o alergenach oraz wartość indeksu glikemicznego potrawy.
—
To, co wyróżnia firmę S.O.S jest gwarancja, że wszystkie surowce, które dostarczamy do przygotowania dań są bezglutenowe, sezonowe, z lokalnych upraw, a jeśli zagraniczne – to tylko fair trade. W ofercie coś pysznego znajdą dla siebie zarówno weganie, jak i miłośnicy mięsa. Naszymi klientami mogą zostać osoby chore na celiakię lub cukrzycę oraz wszyscy świadomi konsumenci, którzy chcą wiedzieć, co wkładają do garnka.
—
Grupę S.O.S tworzą cztery pełne pasji do gotowania dziewczyny. Cztery różne spojrzenia na kuchnię, cztery źródła inspiracji, cztery poglądy na to, co zdrowe i ciekawe daje wyjątkową mieszankę pomysłów, z których zrodziła się idea S.O.S.
Alina Bednarz – obecnie mieszka w Poznaniu, gdzie studiuje w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii. Pochodzi z małej miejscowości, jej życie związane jest z domową produkcją twarogów, masła i wędlin, które tworzy wraz z rodziną. W kuchni lubi eksperymentować. Uważa, że przepisy są po to, aby je urozmaicać.
—
Patrycja Krawczyk – studentka Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, prowadząca blog kulinarny z przepisami bezglutenowymi. Maniaczka koncertów, dzień bez muzyki to dla niej dzień stracony. Lubi dobre kino oraz spotkania ze znajomymi, którym towarzyszy smaczna kuchnia.
—
Klaudia Ostafin-Chudoba – krakowianka, z zawodu analityk biznesowy w projektach e-commerce oraz Digital IT. Pasjonatka świeżo wyciskanych soków i diet zdrowotnych. Fanka doktora J. Fuhrmana i J. Crossa. W kuchni stawia na posiłki, które karmią wszystkie zmysły. Zwolenniczka holistycznego podejścia do życia poprzez łączenie odpowiedniej diety, treningu i rozwoju duchowego.
—
Paulina Sikora – z wykształcenia technolog żywności, zawodowo zajmuje się produkcją kisieli, budyni i galaretek. Trochę romantyczka, czasami księżniczka, kulinarna podróżniczka, dla bliskich żywieniowa przewodniczka. Jej teoria na dietę idealną – Paleo-Vegan (Pegan) wg Marka Hymana.